YEAH blij , een nieuwe kat erbij!

Hoe went je kat aan een nieuwe kat?
Gastblogger Ingrid Legué van PUURkattengedrag geeft tips.
Vorige keer heb ik één en ander verteld over de introductie van een nieuwe kat in huis. Waar je allemaal aan moet denken als je een kat in huis neemt, gezien vanuit de behoefte van de kat.
Maar wat als je al een of meerdere katten hebt en er komt een andere kat bij? Dan gelden voor de nieuwe kat natuurlijk dezelfde regels, maar vergeet niet dat er voor je eigen kat natuurlijk ook een grote verandering gaat plaatsvinden.
Niet direct bij elkaar
Het is heel belangrijk om de katten niet direct bij elkaar te zetten. Je huidige kat zal zijn territorium gaan verdedigen en de nieuwe kat willen verjagen. De kans is groot dat de katten met elkaar in gevecht gaan of één van de katten wordt zo bang dat hij altijd op zijn hoede, en dus gestrest zal blijven. Als er hierdoor problemen tussen de katten ontstaan, dan komt het vaak niet meer goed. Het is dus beter om de introductie volgens het boekje te laten verlopen, ook om andere gedragsproblemen van een of beide katten later te voorkomen, zoals sproeien of plassen in huis.

Ik ben nieuw

Eerst tot rust laten komen
Laat dus eerst de nieuwe kat tot rust komen in een afgesloten kamer, zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe woonomgeving. Je andere kat mag hier uiteraard niet komen.
De meest ideale situatie zou zijn als aansluitend aan deze kamer een hal of gang zit, die afgesloten kan worden. Dit wordt dan de ruimte die door beide katten om de beurt bezocht mag worden. Hierbij worden geuren uitgewisseld en kunnen ze op deze manier alvast wennen aan elkaars aanwezigheid. Heb je deze ruimte niet, dan kun je de nieuwe kat toegang geven tot de ruimte buiten zijn kamer, waarbij je dan je andere kat op een andere kamer apart houdt. Je nieuwe kat kan dan ongestoord zijn geursporen achterlaten in de overige ruimtes en de boel rustig verkennen.
Laat je nieuwe kat wel rustig wennen aan de nieuwe ruimtes door er steeds een ruimte bij te geven en niet allemaal tegelijk.
Volgende stap
Als je merkt dat de katten naar elkaar op zoek zijn, door bijvoorbeeld bij de deur te gaan ruiken en ze hierbij niet gaan grommen of blazen, dan kun je de volgende stap nemen.
Je kunt nu de katten gaan voeren met iets lekkers terwijl ze elkaar zien. Dit kan ook een speeltje of spelletje zijn, het gaat erom dat het iets is wat de kat echt heel leuk of lekker vindt. Op deze manier wordt het eerste contact met elkaar aan iets positiefs gekoppeld. Omdat het heel belangrijk is om het lekkers direct te koppelen aan het zien van elkaar is het handig als je dit samen met iemand anders kunt doen. Laat wel voldoende afstand tussen de katten, eventueel met een hekje of een hor ertussen. Na het eten gaat de nieuwe kat weer terug in zijn kamer. Je kunt dit meerdere keren per dag herhalen, afhankelijk van de tijd die je hebt. Als je merkt dat de kat niet wil eten of spelen, dan is hij nog te gespannen en moet je een stapje terug doen. Wanneer het zonder problemen gaat, dan kun je ze steeds wat langer en dichter bij elkaar laten. Het werkt vaak geruststellend als je tussen de katten in gaat zitten en beide katten aait tijdens het eten of spelen.
Pas als je helemaal zeker weet dat er geen problemen tussen de katten zijn, kun je ze zonder toezicht alleen laten.

Me and mini-me

Hoe lang duurt het?
Hoe lang het duurt voordat ze elkaar accepteren is afhankelijk van een aantal factoren. Katten die lang alleen zijn geweest zullen minder snel een nieuwe kat accepteren. Een oude kat zal veel meer moeite hebben met een jonge kat. Een kat daarentegen die goed gesocialiseerd is met andere katten zal veel minder tijd nodig hebben en al snel nieuwsgierig zijn.
Belangrijk om te weten is dat een kat minder gestrest zal zijn als hij de controle heeft over zijn omgeving en ook altijd de mogelijkheid heeft om naar een veilige plek te gaan.
Dit betekent voldoende hoge plekken, plekjes om zich terug te trekken, voldoende kattenbakken, meerdere waterbakjes, voerbakjes met voldoende afstand ertussen en slaapplekken waar ze niet gestoord worden. Dus neem even de tijd, dan komt het helemaal goed met je nieuwe kat erbij!
Gast blogger Ingrid Legué

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

1 Comment

 1. Lars 8 september 2017 at 13:25

  Mooi artikel! Hondenuitlaatservice Barendrecht de ervaren individuele hondenuitlaatservice in Barendrecht, Poortugaal, Rhoon, Heerjansdam, en Rotterdam.

  Hondenuitlaatservice Rotterdam dé ervaren individuele hondenuitlaatservice in Rotterdam, Poortugaal, Rhoon, Heerjansdam, en Barendrecht.

  Hondenuitlaatservice Ridderkerk dé ervaren individuele hondenuitlaatservice in Ridderkerk, Poortugaal, Rhoon, Heerjansdam, Barendrecht, en Rotterdam.

  Hondenuitlaatservice Rhoon dé ervaren individuele hondenuitlaatservice in Ridderkerk, Poortugaal, Rhoon, Heerjansdam, Barendrecht, en Rotterdam.

  Hondenuitlaatservice Prins Alexander dé ervaren individuele hondenuitlaatservice in Rhoon, Poortugaal, Barendrecht, Heerjansdam, en Rotterdam.

  Hondenopvang Barendrecht dé hondenopvang in huishoudelijke sfeer in Barendrecht, Poortugaal, Rhoon, Heerjansdam, en Rotterdam

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up