Tips kattenvacht Honden en kattenzooi

What the vacht!

Meet onze nieuwe gastblogger katten trimster Desiree de Rue.

Zij geeft in haar eerste blog voor Honden en Kattenzooi 5 tips voor een gezonde kattenvacht.

“Mijn naam is Desiree de Rue, 32 jaar, ik ben geboren met katten om mij heen en dus vanaf de wieg al een catlady! Op dit moment ben ik trotse eigenaar (of moet ik zeggen: “bediende”) van Jip en Bo. Samen met deze kerels woon ik in Almere. Na jarenlang in de sales te hebben gewerkt heb ik mijn hart gevolgd en ben ik mijn eigen bedrijf gestart wat volledig in het teken staat van katten. Ik heb dus het roer omgegooid en ben gaan doen wat ik écht leuk vind. Ik kwam in contact met een katten trimster en was meteen verkocht. Het leek mij altijd al geweldig om met katten te werken en ik ben vol passie en overgave in dit vak gedoken. Ik ben nu kattentrimster aan huis in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. Ik heb mij gespecialiseerd in stressvrij hanteren en kat- huid- en vachtvriendelijk trimmen. Dit betekent dat ik geen gebruik maak van waskooien, scherpe ontwollers en Furminators. Vervilte delen of klitten worden voorzichtig verwijderd of geschoren. De gehele vacht controleer ik op klitten en ik geef tijdens het trimmen veel uitleg aan de baasjes hoe zij de vacht zo goed mogelijk kunnen blijven verzorgen.

Wist je dat de klitten in een kattenvacht binnen een mum van tijd kunnen uitgroeien tot viltplekken?

Maar jij als eigenaar kunt dat voorkomen!

Heeft jouw kat wel eens vervelende klitten of vilt? Dan zijn deze tips een absolute mustread!

1. Sluit medische oorzaken uit.
Merk je dat jouw kat ineens of elk jaar flinke viltplekken of klitten heeft? Dan is het noodzaak om medische oorzaken uit te sluiten. Een dierenarts kan voor jou checken of jouw kat gezond is. Een jaarlijkse check bij een dierenarts is natuurlijk sowieso geen overbodige luxe. Katten zijn meester in het verbergen van pijn, dus als er iets aan de hand is, dan merk je het niet zo snel.

Er kunnen tal van redenen zijn waarom een kat zijn/haar eigen vacht niet goed verzorgt of er niet goed bij kan. Ook verkeerde voeding of allergie kan zorgen voor een slechte vacht.

Enkele veel voorkomende oorzaken op een rij: overgewicht, artrose, gebitsproblemen, verschoven wervels, stress (nieuw gezinslid, verhuizing etc.), vacht vervilt.

2. Vachtcontrole
Wanneer jouw kat gevoelig is voor klitten is het van groot belang dat jij als baasje zorgt dat dit geen viltplekken worden. Door elke dag tijdens het aaien de vacht te controleren, kun je vilt voor zijn. Voel je een klitje? “Wiebel” deze voorzichtig los met de vingers of met de punten van een grof getande kam. Wanneer een klit te vast zit, kun je ook voorzichtig proberen om deze los te knippen. Doe dit echter heel erg voorzichtig en alleen als de kat rustig is.

3. Vettige katten vacht?
Wanneer je ziet dat de vacht op sommige plekken vettig wordt, is maïzena een wondermiddel! De vettige delen kunnen soms snel samenplakken en vilt veroorzaken. Maïzena werkt als een droogshampoo en verwijderd de vettige delen. Doe een kleine hoeveelheid maïzena op de vette vacht, woel/aai het goed door de vacht en kam het met een slickerborstel of kam door.
Maïzena biedt ook hulp om beginnende klitjes makkelijker uit de vacht te krijgen.
Is de vacht van je kat echt vies? Dan is Ecofur wonderschoon een fijne oplossing, hiermee maak je de vacht schoon zonder water en spoelen.

4. Kam met mate en gebruik een microvezeldoek.
Als je elke dag de kat gaat kammen, dan stimuleer je de haargroei alleen maar. Eens per week of per twee weken met een grove kam en/of slickerborstel de kat kammen is voldoende. Gouden tip tijdens de rui-periode is ons oud-Hollandse microvezeldoekje! Je verwacht het niet, maar wanneer je de kat aait met een lichtvochtig microvezeldoekje, haal je de loszittende vacht van de kat af. Hiermee beschadig je de vacht niet en het scheelt haar in huis.

5. Trimster
Komen alle bovenstaande tips te laat? Zitten er al vilt en klitten in de vacht? Laat jouw kat zich niet makkelijk kammen? Vilt trekt de huid samen, beperkt de kat met bewegen en bovenal: het doet pijn! Schaam je niet en trek op tijd aan de bel, schakel een vacht- huid- en katvriendelijke trimster in. Een trimster heeft ervaring in het verwijderen van deze nare en pijnlijke viltplekken. Vervilte delen worden geschoren en de rest van de kattenvacht wordt van klitten ontdaan.

Gastblogger Desiree de Rue,

Kattentrimster en eigenaar van PerfecteKat.nl

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up