dierendag waar komt dat vandaan?

Waar komt dierendag vandaan?

Eigenlijk is het natuurlijk iedere dag dierendag, want als je dol bent op je beestje dan geef je iedere dag aandacht, knuffels en verzorg je hem of haar zo goed als je kunt.
Maar op Dierendag staan we met zijn allen toch nog even extra stil bij onze dieren en hun omgeving. We vertroetelen ze nog een beetje meer en vaak krijgen ze een extra snack, speeltje of iets anders.

Kort stukje historie, waarom 4 oktober?

De bedenkers van Dierendag hebben de datum 4 oktober gekozen als eerbetoon aan Franciscus van Assisi. Hij was een belangrijke geestelijke en de stichter van de Kloosterorde van de Franciscanen. Franciscus was aanvankelijk erg populair maar wegens zijn slechte gezondheid lieten veel mensen hem links liggen waarna hij het vertrouwen in de mensen verloor. Hij besloot zijn leven te veranderen en te verbeteren. Niet alleen arme mensen zoals zwervers en zieken kregen zijn aandacht. Maar ook planten en dieren vond hij erg belangrijk. Volgens de legende kon hij ook met dieren praten en sprak hij regelmatig tegen de dieren. Hij werd hierdoor de beschermheilige van de dieren. De sterfdag van Franciscus van Assisi is 4 oktober 1226. Zo ontstond op initiatief van Margaret Ford, voorzitter Wereld dierenbescherming, op 4 oktober 1930 de officiële eerste Dierendag.

 

Dierendag op school

Dierendag lief

Vaak mogen kinderen op dierendag hun huisdier in een tas of transportmandje mee naar school nemen. Een klas vol katjes, hondjes, cavia’s, konijntjes, witte muisjes en natuurlijk een sexy salamander of wandelende tak. Heel gezellig en voor de kinderen natuurlijk absoluut fantastisch. De scholen zijn zich er inmiddels wel van bewust dat het handig is om dit goed te coördineren en organiseren. Honden en katten gaan prima samen maar dan wel als ze aan elkaar gewend zijn. Konijntjes hebben vaak niet zo’n sterk hartje en zo’n druk enthousiast bezoekje kan ook best wat stress opleveren.

 

Sommige scholen kiezen als alternatief om 1 of 2 huisdieren in de klas uit te nodigen. Andere scholen laten de kids hun favoriete knuffelbeest mee naar school nemen. Ook worden er bezoekjes gebracht aan dierenpensions of het plaatselijke asiel.

Samen rond kijken of zelfs een handje helpen. Hoe leuk is dat?

 

The Box kat

 


Als er één ding is wat we van onze dieren kunnen leren dan is het wel dit:
LIVE IN THE MOMENT
Misschien hebben wij mensen daar wel een speciale dag voor nodig om even een momentje te nemen.
Dus neem de tijd en vier Dierendag met je harige vriendje!
Maar joh, het is natuurlijk ook een geweldig mooi excuus om toch die super mand of te gekke voerbak voor je beestje te kopen.
Beestje en baasje blij, want daar fleurt je herfst-huis toch lekker van op.

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up