reïncarneren in een hond

Terugkomen als hond

Onze gastblogger Marjan Tool was in Peru en kijkt nu ineens met heel andere ogen naar honden.

In mijn volgende leven wil ik wel terugkomen als één van onze eigen konijnen: lekker de hele dag los in de tuin lopen en evengoed naast alle sierplantjes die ze eten ook nog heerlijk droogvoer krijgen. Maar wat me écht geweldig lijkt is om terug te komen als hond in Peru.

Waar is die bal?

Afgelopen zomer was ik daar een aantal weken met mijn gezin op reis en wat een avontuur was dit! Wat het meest opvalt aan Peru, naast de prachtige natuur, is het grote aantal honden wat hier los rondloopt. Ik heb heel veel gereisd maar in geen enkel land ooit zoveel honden gezien. Eerst dachten we nog dat er ontzettend veel straathonden zijn maar dat beeld klopt niet. Al zullen die er natuurlijk ook zijn maar vrijwel alle honden zien er goed doorvoed uit.

De honden lopen hier los zoals bij ons de katten, die je in Peru weer veel minder ziet en zwerven dus lekker vrij over straat. De Peruanen zijn gek op hun honden en omgekeerd. De hond sjokt braaf los overal achter zijn baas aan en kijkt enorm blij.

Samen met de baas wandelen in Peru
Samen op pad

Maar ook zonder baas in de buurt zijn ze blij, vaak zien we ze in groepjes samen rondstruinen of lekker samen siësta houden. We hebben geen agressief gedrag gezien, zijn 1x in de auto nageblaft en als je ze een aai geeft heb je een amigo zolang de straat zich uitstrekt, hij loopt gezellig kwispelend met je mee.

hond en baas aan het werk

In grote steden zien we vaker een hond(je) aan de lijn. Maar dan pakt het baasje ook gelijk goed uit, het hondje krijgt dan een jasje aan, soms zelfs sokjes. Zeker omdat het hier winter is (overdag gewoon 22 graden hoor).

Eén keer zagen we zelfs een grotere hond in een jurk, die liep dan wel weer los. Blijkbaar hebben ze hier geen riemen in een grote maat. Gat in de markt Honden en Kattenzooi, 2e vestiging? Toen die hond moest plassen (dat hoop ik dan maar) midden op het keurige plantsoen in de stad, viel de jurk keurig om haar heen. Daar is vast over nagedacht.

Ze hebben ook gevoel voor stijl. Zo zien we een wegwerker lopen in een oranje hesje, zijn hond herken je direct … ook een oranje hesje. De typisch Peruaanse hond, Perro sin Pelo del Peru, de Peruaanse naakthond, draagt vaak een jasje ook al is dit ras wat groter. Maar als je geen haar hebt dan is het al gauw koud natuurlijk.

Ik een jasje mijn hond ook een jasje
Wij horen bij elkaar!

De honden worden hier op het platteland vaak gebruikt om te helpen met het opdrijven van het vee. Volwassenen maar ook jonge kinderen lopen met koeien, varkens, lama’s of schapen én hond door de velden. Als het wat verder weg is dan wordt er ook wel een brommer gebruikt en mag de hond voorop de tank meeliften. Bek open en oren wapperend in de wind. Een prachtig gezicht.

Overal waar we komen zien we honden lekker in het zonnetje liggen, soms zelfs midden op de weg, ze zijn helemaal aan het verkeer gewend. En het verkeer aan hen, de bestuurders slingeren er vaak moeiteloos omheen. Net als de heilige koeien in India. Het gaat niet altijd goed, helaas gaat het ook wel eens mis en zien we een paar dode honden langs de kant van de weg liggen.

Dat de Peruanen ook bereid zijn in hun hond te investeren blijkt wel op de plaatselijke markt in Arequipa. Een hele afdeling is gereserveerd voor accessoires voor honden, met name dan de kleine rassen. Riemen, jasjes, sokjes maar ook zonnehoedjes en caps waar de oren doorheen kunnen zijn er in allerlei kleuren en soorten te krijgen. Ben je nog Pokémon fan? Hier kan je een Piccachu jasje kopen. Graag een bekend merk? Misschien is een roze Nike cap dan iets voor jouw hond. We kijken onze ogen uit. Gewend als we zijn aan de stijlvolle rustige natural look van Honden en kattenzooi is dit wel een aanslag op onze zintuigen. Voor katten zagen we helemaal niets, dat is toch bijzonder.

hondenartikelen in peru
Markt in Arequipa

Dus Honden en kattenzooi, mochten jullie ooit overwegen een vestiging in Peru te openen, Hondenzooi is voldoende: ‘Perros Mierda’.

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up