5-tips-om-tekenbeet-te-voorkomen

5 tips want teken die wil je niet!

Volgende week zijn de weersvoorspellingen echt tof, heerlijk warm weer.

Helaas worden dan ook de teken weer wakker en ze hebben er zin in!

Inmiddels weten de meeste mensen wel dat teken niet alleen vervelend maar ook ontzettend gevaarlijk kunnen zijn. Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 22.000 mensen de ziekte van Lyme doordat ze gebeten zijn door teken. Ook onze beesten kunnen een aantal akelig ziektes krijgen van dit kleine spinachtige beestje. Zoals Lyme (Borreliose), Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose. Alleen van deze namen worden we al niet vrolijk dus deze ziektes bij onze honden of katten, brr daar moet je toch niet aan denken.

Daarom hier wat extra tips om jezelf en je dieren tegen alle ellende te beschermen.

1. App Tekenbeet

Om te beginnen is er een handige app! Met de app ‘Tekenbeet’ van het RIVM kun je, ook buiten, zonder internetverbinding, opzoeken hoe teken eruit zien en zien wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Ook is er een directe link naar de Tekenradar.

Hier kun je de actuele verwachtingen per regio en meldingen direct zien.

Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone).

2. Verwijderen van teken

Heeft je dier of heb jijzelf toch een tekenbeet? Volg dan deze tips.

Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk dat je de teek niet beschadigt. Het is onnodig de teek te verdoven met bijvoorbeeld alcohol of olie. Knijp ook niet in het lichaam van de teek. Oké zo’n beet is niet leuk en misschien een beetje griezelig maar blijf kalm en verwijder de teek rustig zodat je deze in zijn geheel, dus inclusief de monddelen, kan weghalen.

Gebruik hiervoor een speciale tekenpincet.  Die zijn hiervoor gemaakt dus easy does it. Het kan ook geen kwaad om er meerdere aan te schaffen zodat je er ééntje in de auto, in je tas en in je jas mee kunt nemen. Want helaas melden deze beestjes niet wanneer ze gaan toeslaan en snel verwijderen is altijd beter. Dus zie je een teek ..pak hem beet!

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek er dan recht omhoog uit, zonder te draaien. Het is niet zo dat een teek zich in de huid schroeft, dus draaien is niet nodig en kan de teek nodeloos beschadigen waardoor de monddelen achter kunnen blijven. Na het verwijderen kun je de wond het beste ontsmetten met 70% alcohol of jodium en is het verstandig om een notitie te maken van de plaats van de beet op en de datum waarop de teek verwijderd is. Mocht er dan later toch klachten ontstaan dan is deze datum van belang.

3. Weet je het zeker?
Kijk wel ff goed voor je de teek uit de huid gaat trekken! Dus eventueel leesbril op en ga op een lichte plek staan zodat je de “teek” goed kan zien.

Het komt best vaak voor dat andere bobbeltjes op de huid, zoals bijvoorbeeld de tepels van je hond, voor een teek worden aangezien. AU!

4. Beschermen

Als je je dier goed beschermt heb je misschien tip 1 t/m 3 helemaal niet nodig maar just to be sure toch handig om te weten

Bescherm je dier met behulp van tekendodende middelen, hiervoor bestaan sprays, druppels, pillen en tekenbanden. Welke middelen je wilt gebruiken hangt af van je dier en je persoonlijke voorkeur. Misschien denk je lekker economisch ik heb een klein hondje en een kat dus ik deel gewoon 1 honden pipetje tussen die twee. Niet doen! Middelen bedoeld voor honden kunnen giftig zijn voor katten.

Ga je naar buiten, loop dan liever niet door lang gras en struikgewas met je hond. Je kat bepaalt natuurlijk zelf waar hij/zij loopt maar misschien kun je het uitleggen 🙂 Teken zitten vooral in lage begroeiing en stappen dan vanaf grashalmen of struikjes over op je dier dat daar langs loopt, of op jezelf.

5. Neem een momentje
Kijk je dier dagelijks na op teken. Kam de vacht door als je huisdier door gras en struiken heeft gelopen, en voel met je handen of er ergens iets zit. Mocht je zo’n kleine vervelende teek tegenkomen dan direct verwijderen.

Enne.. na het controleren van je beestje op beestjes, is het natuurlijk een topmoment om nog even heerlijk samen te knuffelen of te stoeien.

Tot 22 april bij iedere bestelling een gratis tekentang, daar kun je er niet genoeg van hebben.

Raken écht altijd kwijt net zoals sleutels & pennen!

 

 

 

 

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

1 Comment

  1. Marie de Jonge 4 april 2019 at 12:13

    Het is inderdaad verstandig om regelmatig de vacht van je hond en kat te kammen, om te voorkomen dat je teken en vlooien over het hoofd ziet. Ik doe dat altijd na het wandelen. Met name wanneer we naar het bos zijn geweest.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up