Kattenpies of kattenpis? Daar zit een luchtje aan…

Laatst hoorde ik het bekende verhaal weer eens. Mevrouw zei ‘mijn kat heeft weer op de deurmat geplast, terwijl hij weet dat hij dat echt niet mag’. ‘O ja?’, vroeg ik, ‘hoe weet hij dat dan?’kattenpis_geur_verwijderen_met_ecodor_uf2000 honden en kattenzooi ‘Nou, ik kwam thuis en rook gelijk de kattenpis, draaide me boos om naar de kat en zei ‘dat mag niet hoor, dat weet je! En de kat kroop gelijk schuldbewust weg in een hoekje’ zei de mevrouw.
Helaas werkt het niet zo bij dieren. Als je ‘straft’ voor iets wat ze een paar uur of zelf minuten daarvoor gedaan hebben, leggen ze echt de link niet met hun ongewenste gedrag. Ze weten trouwens niet eens dat hun gedrag verkeerd is. Wat er gebeurt is dat ze schrikken van jouw boze stem en houding en daardoor in een hoekje kruipen. En daarmee bereik je dus niets, behalve dan dat de kat bang wordt voor je.

kitten kattenbak honden en kattenzooiMaar waarom plast een kat nu ineens niet meer op de bak? Een standaard antwoord hierop is er niet. Elke kat heeft een andere reden om niet meer op de bak te gaan. En nee, hij plast niet op je bed omdat hij boos is of omdat hij een punt wil maken. Nee, katten plassen buiten de bak omdat er iets mis is. Iets mis met de gezondheid van de kat of iets mis met de bak of de omgeving.

Dus eerst naar de dierenarts. Want stel dat het lichamelijk is, dan is elke aanpassing van de kattenbak of omgeving onnodig en lost het probleem niet op. Er kan een probleem zijn met de blaas, maar ook de beweeglijkheid van het lichaam kan een rol spelen. Alle katten krijgen op een gegeven moment artrose en dan wordt een bak met een hoge instap of een kleine bak waar hij niet goed in kan draaien een probleem en zul je een grotere bak moeten aanschaffen.

Als het probleem een medische oorzaak had en dit is opgelost, dan kan het nog steeds gebeuren dat de kat op diezelfde plek blijft plassen. Waarom? Omdat de kat nog steeds de urine ruikt en denkt dat dat zijn plasplek is. Goed schoonmaken is dus heel belangrijk. En niet met een sopje, maar met een goed product dat ook de enzymen afbreekt en de vetachtige (geur)componenten verwijderd. Je kunt hiervoor een product gebruiken zoals een biologisch (enzymatisch) wasmiddel en daarna sprayen met een alcoholoplossing, Maar, hoe handig is dit, er zijn ook kant-en-klare producten hiervoor te krijgen.

Is er dus een probleem met onzindelijkheid, blijf er dan niet te lang mee zitten. Ga geen kattengrit vervangen als je dat al jaren gebruikt, ga de bak niet verplaatsen als er in de omgeving niets veranderd is. Dit soort oplossingen kunnen het probleem verder vergroten. Elke professionele kattengedragstherapeut zal het probleem serieus aanpakken en soms direct de oorzaak van het probleem kunnen vaststellen. Niet altijd is een bezoek aan huis nodig en kan een kort adviesgesprek voldoende zijn.

Hoe fijn zou het zijn als je kat slechts één keer buiten de bak plast en het probleem daarna alweer opgelost is? Dat willen we toch allemaal? Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kleine tijger. Want geloof me, ook zij doen het liever netjes op de bak.

Gast blogger Ingrid Legué

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up