Hondjes bieden hulp

Honden maken je enorm blij, zijn super lief, aandoenlijk en natuurlijk zo trouw als een hond. Iedere hondenliefhebber of hondenbaasje zal dit onmiddellijk herkennen. Wist je ook dat onze harige vriendjes steeds vaker ingezet worden als extra paar handjes of als volwaardig therapeut? Best opmerkelijk toch? Want ze hebben geen handjes en kunnen ook niet praten… Onze klant Twixy is een prachtig hulphondje in opleiding en daar willen we natuurlijk graag meer van weten.

Twixy 7 weken

Ienie-mini hulphondje

Deze blonde schoonheid heet Twixy en nee dat heeft in dit geval niks met die heerlijke chocolade te maken. Wel is ze heerlijk om te zien en volgens haar baasje Yvonne ook heerlijk om mee te werken en samen te wonen! Twixy woont haar eerste jaar bij Yvonne de Munnick en haar gezin in Amsterdam. Zij krijgt bij Yvonne de kans om op te groeien en heel veel te leren zodat ze over een tijdje ook een échte behulpzame hulphond is. Twixy is het 2e hulphondje van Yvonne en we spreken haar op het moment dat deze pup 5 maanden oud is.
Wat doen hulphonden?
“Hulphonden zie je regelmatig op straat en ze zijn echt geweldig! Ze helpen mensen met een lichamelijke beperking in het dagelijks leven. Minder bekend maar net zo waardevol zijn de honden die in staat zijn om epileptische aanvallen te signaleren. Of de hondjes die getraind zijn om bijvoorbeeld getraumatiseerde agenten of veteranen wakker te maken bij terugkerende nachtmerries.
Hoe ontzettend knap is dit allemaal! “
Waarom doe je dit?
“Ik kwam voor het eerst in aanraking met het fenomeen hulphond toen ik herstellende was van een hartstilstand en een weekendje in een hotel was. Door mijn ziekte was ik in een isolement geraakt en dit uitstapje was daadwerkelijk een grote stap voor mij. Tijdens dit weekendje in het hotel zag ik op een gegeven moment een hulphond in actie. Er ging een wereld voor me open, dit wilde ik ook, deze hondjes kunnen mensen echt helpen! Na een aantal gesprekken en een intake ben ik dan ook vol enthousiasme deze uitdaging aangegaan. Resultaat na het eerste jaar: een prachtig opgeleide hulphond genaamd Pjotter. Natuurlijk was het moeilijk om na een jaar afstand te doen van Pjotter maar als je dan tijdens één van de contactmomenten ziet hoe blij zijn huidige baasje met hem is, dan weet je weer waar je het voor doet!”

Pjotter

Yvonne twijfelde dus ook geen moment toen ze de kans kreeg om weer een hondje op te mogen leiden. Als je niet alles meer zelfstandig kan doen dan is zo’n hondenmaatje natuurlijk een geweldige hulp. Niet alle hondjes kunnen dit en de harige vriendjes die hiervoor wel geselecteerd worden moeten daar best veel voor leren. Twixy krijgt het eerste jaar een opleiding aan de hand van een vooraf vastgesteld programma. Om te bepalen hoe de opleiding verloopt, zijn er het eerste jaar drie evaluatiemomenten. Wat gaat goed, wat kan beter, wat voor karakter heeft ze en waar is ze bijzonder goed in!

Opgroeien & leren

Twixy & Atos

In het gezin van Yvonne woont naast Twixy ook een gezellige volwassen Duitse herder met de naam Atos. Hij is haar grote voorbeeld, voordoen, nadoen en vervolgens zelf doen. Eigenlijk is Atos dus mede verantwoordelijk voor het trainen van Twixy.

Twixy is een Field Trial Labrador, dit ras is aanzienlijk kleiner dan de “normale” Labrador. Dat maakt natuurlijk niets uit voor haar opleiding maar zo moet Yvonne bekennen; soms is dit echt wel een valkuil. “Ik was gewend om met grotere honden te werken en doordat dit hondje, in verhouding, zo schattig klein is kost het me af en toe moeite om consequent te blijven.” Maar volhouden helpt en Twixy heeft inmiddels de volgende basiscommando’s met veel plezier geleerd.
• Sit – zit & Down – af
• Hier – hier, dus dan ook echt komen
• Smullen – eten als ik het zeg
• Drop it – laten vallen wat ze in haar bek heeft
• Go to bed – naar de mand
• Genoeg – stoppen met waar ze mee bezig is
• Pipi – plassen en poepen op commando!
• Car – in de auto
• Dressed – tuigje aan
“Natuurlijk zal het best moeilijk zijn om ook straks weer afscheid te nemen van Twixy. Het is een cliché maar ook de waarheid; als je ziet waar je het voor doet… Echt een aanrader!”
TWIXY IN THE CITY
 Stel nu, dat je dit een inspirerend verhaal vindt, het voelt kriebelen, enorm nieuwsgierig bent, lees dan nog even verder!
Op het platteland zijn er inmiddels een groot aantal gastgezinnen met een hulphondje in opleiding. In de grote steden is dit aantal aanzienlijk lager. Hier is echter wel enorm veel behoefte aan.
Waarom? Wanneer een hulphondje leeft en wordt opgeleid in de stad, dan is hij of zij direct gewend aan drukte om zich heen. Veroorzaakt door bijvoorbeeld mensenmassa’s, hordes fietsers, lawaaierige scooters, gillende trams etc. Een in de stad opgeleide hulphond kan hierdoor ook sneller en effectiever worden geplaatst als hulphond in de stad.
Enthousiast? Woon je in de stad? Ben je ook zelf bereid om te leren?
Heb je voldoende tijd en passie voor het eerste opleidingsjaar van een hulphondje?
Neem dan een kijkje op de site www.hulphond.nl
Tjonge voor dit blog heb ik zoveel keren “Twixy”  getypt… nu heb ik toch echt trek in chocolade!

Samen spelen, samen leren, samen slapen

 

 

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up