Hoe weet je of je klaar bent voor het kiezen en aanschaffen van een hond?

Mmm een pak melk, 4 appelen, 1 onsje kaas en oh ja als je hebt doe ook maar een puppy of anders een hond.” Het klinkt misschien raar maar nog steeds worden honden impulsief en overhaast aangeschaft of cadeau gegeven, alsof je die zomaar bij de dagelijkse boodschappen even meeneemt….

Velen van ons dromen van het hebben van een maatje in huis, de trouwe viervoeter die je in veel reclames ziet en waar we allemaal zoveel mooie artikelen en quotes over lezen. Wellicht ben je opgegroeid met een hond in huis en heb je zoete herinneringen of misschien heb je nog nooit eerder een hond gehad.
Hoe weet je nou of je daadwerkelijk klaar bent voor een hond, het is natuurlijk een grote verantwoordelijkheid en zal best veel veranderen aan je levensstijl. Om je een beetje op weg te helpen hieronder de don’ts en vooral de do’s die je kunnen helpen om een goede beslissing te nemen.


Timing is key
Waar je allereerst goed over na moet denken is of dit het juiste moment in je leven is om je gezin uit te breiden met een hond. Een hond hebben kost veel tijd en energie. Dit betekent dat je je leven moet gaan aanpassen en rekening moet gaan houden met de behoefte van je hond aangezien je natuurlijk wel wilt dat je hondje een fijn leven heeft. Wanneer je dus bijvoorbeeld fulltime werkt zal het erg lastig zijn om zo’n pluizige viervoeter in je huis te verwelkomen. Je zult hem namelijk meerdere keren per dag moeten uitlaten, je kunt niet te lang van huis weg zijn en daarnaast heeft je hond gewoonweg veel liefde en aandacht nodig.

Verder is het niet verstandig om een hond aan te schaffen in een drukke/hectische periode van je leven. Is er een kindje op komst? Ga je verhuizen? Of komt de kerst periode eraan en ben je vaak van huis? Dan is dit waarschijnlijk niet het beste moment om een hondje te nemen. Een hond heeft namelijk minstens 2 weken de tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe thuis situatie. Nieuwe mensen, nieuwe geuren een nieuwe slaapplek. Op het moment dat jouw aandacht ergens anders ligt, zal de hond meer moeite hebben om zich aan te passen en dus minder gelukkig zijn. Daarbij geldt; is je hondje ongelukkig dan wordt jij het waarschijnlijk ook.

Budget
Denk ook na over het financiële aspect, een hond koop je voor een bepaald bedrag maar daarna heb je maandelijks ook geld nodig voor allerlei zaken. Denk hierbij aan verzekeringen, voer, speeltjes, mandjes, lijnen, vaccinaties en snacks. Kosten die elke maand terug komen en waar je van te voren een inschatting van kunt maken en rekening mee kunt houden. Puppy’s gaan steeds meer eten, speeltjes gaan wel eens een enkele keer stuk en helaas wordt je hond ook wel eens ziek.

Nou wil ik je niet afschrikken, want eenmaal verliefd op een hondje merk je dat je veel en misschien wel alles over hebt voor je harige vriendje, maar desalniettemin is het erg belangrijk om vooral vooraf over deze zaken na te denken. Dus denk goed na over het moment van aankoop zodat je optimaal bent voorbereid als je lieve nieuwe hondje bij je thuis komt.

Pup of volwassen hond
Ben je zover? Is het moment daar en ben je van plan een hondje aan te schaffen? Dan is de volgende stap kiezen tussen een puppy van een fokker of liever een volwassen hondje uit het asiel.

Over het algemeen raden wij onze klanten aan om alleen een hondje uit het asiel te halen als zij al ervaring hebben met honden. Veel hondjes in het asiel hebben een moeilijke tijd achter de rug en dragen dus veel bagage/problemen met zich mee. Deze honden zullen dus vaak op een andere manier benaderd moeten worden en vereisen dus nog meer aandacht. Als je nog geen ervaring hebt met een hond kan dit te hoog gegrepen zijn met als resultaat een gefrustreerd baasje en hondje. Dikwijls wordt deze dan weer teruggebracht naar het asiel en daar wordt niemand blij van.
Heb je echter wel ervaring met honden, dan kun je zeker naar het asiel gaan, om een hondje te adopteren en een nieuwe kans in het leven te geven!

Wordt het je eerste hond dan is een puppy van een goede fokker een fijne keuze. Een hondje met een frisse start , waardoor jij als eerste hondeneigenaar meer kans van slagen hebt. Jij voedt je hondje precies zo op als je wilt en hij/zij heeft nog geen geschiedenis met andere (wellicht niet zo lieve) eigenaren.

Teefje, reutje, ras?
Oké check, je heb er goed over nagedacht je gaat vol overtuiging voor een hond, je weet waar je deze gaat aanschaffen en dan komen de volgende keuzes. Wordt het een teefje (vrouwtje) of een reutje(mannetje)? Teefjes, zijn vaak kleiner dan mannetjes en daardoor eerder volwassen. Reutjes, zijn vaak wat stoerder en doordat het langer duurt voor zij volwassen zijn hebben zij dus ook veelal meer energie. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dit ook het geval is bij vrouwen en mannen…

Maar zijn teefjes nou liever of makkelijker dan reutjes, of andersom? Als je het mij vraagt, maakt dit niets uit. Hoe jouw hond zal opgroeien hangt volledig van JOU af. Groeit je hondje in een liefdevolle omgeving op, dan zal hij/zij zich vaak ook liefdevol gedragen. Krijgt je hondje genoeg aandacht, wandelingen en wordt deze gewoonweg goed verzorgd, dan zal hij zich minder snel vervelen en daardoor ook minder snel stoute streken gaan uithalen. Of je nou een reutje of een teefje aanschaft, de basis ligt bij je zelf.

Dit ras past!
Het ras van de hond is ook een belangrijk punt om bij stil te staan. Je hebt waarschijnlijk al een ras in gedachten welke je erg mooi, schattig, lief en/of stoer vindt. Maar er zijn tegenwoordig ontzettend veel rassen beschikbaar en elk ras heeft specifieke karakteristieken.

Het ene ras is heel beschermend, het andere ras totaal niet. Het ene ras heeft heel veel energie en het andere ras ligt voornamelijk te tukken. Sommige rassen vinden spelen met kindjes en vreemde mensen of honden hartstikke leuk en andere rassen hebben geen interesse in al die gekkigheid.

Het is dus erg belangrijk om je van te voren te verdiepen in de verschillende rassen en uit te vinden welk ras er het beste bij jouw levensstijl en verwachtingen past.

Honden fokkers
Nu je al deze informatie verzameld hebt en weet of je een hondje bij het asiel gaat halen of op zoek gaat naar een fokker. Nog even wat tips.

Tegenwoordig zie je ze overal, de advertenties met puppy’s te koop voor een paar honderd euro of minder! Ga hier NIET op in, er zijn namelijk veel “broodfokkers” aan het werk, zij geven niets om het welzijn van de puppy’s en willen deze dus ook zo snel mogelijk verkopen om een zakcentje op te strijken.

Een goede fokker zal zijn puppy’s niet zo gemakkelijk verkopen. Zij willen simpelweg dat de puppy’s een goed & fijn thuis krijgen en zullen dus eerst informatie van jou willen ontvangen en je een beetje willen leren kennen. Een goede fokker zal je bijvoorbeeld ook nooit pushen een hond te kopen.

Het aanschaffen van een hond is een grote maar ook zo’n bijzondere leuke beslissing! Voorkom teleurstellingen en denk er dus wel goed over na, lees je in en bekijk al je opties.

DOGGY LOVE
En dan, uit mijn ervaring begint het genieten, het samen leren, de slapeloze nachten, het lachen om de fouten die jij maakt, denken dat je het doorhebt, denken dat je hond het door heeft, er achter komen dat je het totaal nog niet door hebt, het oneindige knuffelen, zien groeien, niet boos kunnen worden maar wel iets moeten doen, alles in eerste instantie verwaarloosd wordt omdat alles wat je denkt, ruikt en voelt Doggy is. Kortom verliefd en het is de moeite iedere dag waard!

with love,

Ruby & Cooper

 

 

Mocht je nou toch nog met een vraag zitten over het maken van je keuze voor het aanschaffen van een hond, vul dan even ons contactformulier in, we helpen je graag.

Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het Honden en kattenzooi nieuws!

Check double check

  • Kijk voor meer informatie over gecertificeerde fokkers en verschillende rassen ook eens op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland oftewel “houden van honden” , zij hebben ontzettend veel betrouwbare informatie voor je beschikbaar.
  • Wil je nog even een checklist na lopen voor je een afspraak maakt bij de fokker? Loop dan de puppy checklist nog even na van het LICG (over houden van huisdieren). Hier staan duidelijke punten in waar een goede fokker aan zal voldoen

Wellicht ook interessant:

1. Hoe bereid ik mij voor op de komst van mijn pup?
2. De 10 “New” puppy must haves

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up