Hoe maak je mooie foto’s van je huisdier?

Gastblogger fotograaf Bert Jonkhans geeft in deze Blog handige tips voor het maken van mooie foto’s. Hoe krijg je jouw hond mooi in beeld, ff stilzitten, mooi kijken en nog veel meer. Natuurlijk kun je deze tips ook gebruiken voor je lieve kat. Alhoewel die meestal nog ietsepietsie eigenwijzer zijn.

“Mijn naam is Bert Jonkhans, en ik ben huisdierenfotograaf.  Ik heb een fotostudio aan huis, maar fotografeer huisdieren ook graag op een buitenlocatie. Mijn passie voor fotografie is  begonnen met mijn liefde voor de natuur.  Ik ben graag in de buitenlucht op zoek naar bijzondere vogels  en mooie vergezichten.

De specialisatie naar huisdierenfotografie is eigenlijk begonnen met het op de foto zetten van mijn eigen hond en kat: Hessel & Hannes. Ik heb cursussen gevolgd aan de fotografieschool in Groningen, maar ben voornamelijk autodidact. Door veel te lezen op internet en veel uit te proberen op mijn eigen huisdieren, heb ik veel geleerd over fotografie.

Tips voor een mooi hondenportret
Er zijn een aantal eenvoudige tips, waardoor een foto nét dat beetje extra krijgt.

  • Scherpstellen op de ogen. Automatisch kijk je als eerste naar de ogen van een hondenportret.  Zorg daarom altijd dat de ogen scherp zijn. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je portret, wat de foto natuurlijk ten goede komt.
  • Fotografeer op ooghoogte. Doordat je op ooghoogte fotografeert, kan je de blik van je hond goed ‘vangen’  en maak je sneller contact met  je hond. Onderwerpen die je op ooghoogte  fotografeert worden automatisch belangrijk.  Je kijkt niet neer op de hond, maar bent deel van zijn/haar wereld. Je kunt hier natuurlijk best een keer van afwijken om een grappig effect te bereiken.

Kies voor een rustige achtergrond

Op deze foto zie je mijn hond Hessel in een omgeving met een rustige  achtergrond, maar het is nog niet echt een mooie foto.
Inzoomen op de kop, de achtergrond  wordt  wazig.
Door nu zo ver mogelijk in te zoomen op de kop en een groot diafragma  (een laag f-getal) te kiezen wordt de achtergrond onscherp en komt  de focus op de kop te liggen. Wanneer je minder bedreven bent met het handmatig instellen  van je camera, kan je de camera ook in de sportstand zetten.  De camera kiest dan vanzelf een groot diafragma (dus laag f-getal)

Laat de hond bij een langere sessie even iets anders tussendoor doen, bijvoorbeeld spelen. Dit lijkt misschien vanzelf te spreken, maar je krijgt je hond het mooist op de foto wanneer hij/zij er plezier in heeft en ontspannen is. Maak van het fotograferen een spelletje, beloon je hond en wissel het af met spelen. Wanneer je hond er geen zin in heeft, probeer het dan gewoon een andere keer opnieuw. Heb geduld!
Assistentie om de hond in de camera te laten kijken, of juist in een bepaalde richting.
Ik krijg vaak de opmerking: “Ik krijg mijn hond écht niet op de foto! Hij wil gewoon niet in de camera kijken!” Probeer het eens samen met iemand anders. Laat iemand anders achter je gaan staan, met een piepbeestje of iets lekkers, en probeer hiermee zijn/haar aandacht te trekken. Jij hoeft dan alleen maar op de camera te letten en diegene achter jou alleen op je hond. “

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips.

Groet,

Bert Jonkhans

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook eens zijn Facebook pagina of website! Deze vind je hier:

PS. Voorbeelden zien we natuurlijk heel graag en wie weet delen we jouw mooie plaatjes ook op onze Honden en kattenzooi Social Media pagina’s!

 

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up