blog puppy blij in de bench

Hoe leer je jouw puppy om zijn bench als veilige plek te zien?

Even terug in de tijd, Cooper was als pup een heerlijk druk mannetje. Zo druk zelfs dat ik als baasje af en toe wel even een momentje voor mezelf kon gebruiken! De meest simpele dingen kreeg ik niet gedaan als hij constant achter mij aan waggelde. Daarom vond ik het erg belangrijk dat als hij in zijn bench was, hij dit ook als prettig ervoer. Dat wil jij toch ook?

Hoe zorg je nu dat jouw puppy of hond de bench als fijn & vertrouwd ziet en wat zijn de voordelen hiervan? Lees snel verder en ontdek handige tips en tricks!

Bench formaat
Vooral bij pups is het erg belangrijk dat zij een bench hebben die groot genoeg is om languit in te kunnen liggen, maar zeker niet groter. Waarom? Des te groter de bench, des te groter de kans dat zij niet alleen in de bench gaan slapen maar deze ook gaan gebruiken om te plassen.
Als de bench precies groot genoeg is, zal jouw hondje veel sneller zindelijk worden doordat hij niet wil plassen/poepen waar hij slaapt. Denk aan de term “don’t shit where you eat”.
Cooper was onder andere door deze tactiek al met 11 weken zindelijk!

Bedtime snack
Onze fokker gaf aan dat Cooper het eerste half jaar vlak voor het slapen gaan een voerbakje yoghurt met een beetje Roosvicee mocht eten. “Met een vol maagje slapen ze het lekkerst” zei zij altijd.
Ik moest hier eerst wel om lachen, maar niets bleek minder waar!

 

Hondjes en vooral pups houden ontzettend van rituelen, zo weten zij wat er gaat gebeuren en dit geeft hen een vertrouwd gevoel.

Het ritueel van de yoghurt’s avonds zat er dus ook snel in!

Na een week in zijn nieuwe huisje & met zijn nieuwe baasjes wist Cooper HEEL goed wat het betekende als hij bakjes geluiden hoorde en dan de koelkast ’s avonds open ging. Zo goed zelfs dat hij enthousiast zijn bench in rende en braaf kwispelend zat te wachten tot ik eraan kwam met het bakje yoghurt. Ik hoefde niet eens meer het commando “in je bench” te gebruiken.

Wat hier fijn aan was?
1. hij zat al in de bench voor het slapen gaan en liep hier vrijwillig in.
2. hij kreeg elke keer zin om ’s avonds zijn bench in te gaan, en zag dit dus als iets fijns.
3. na de yoghurt zat zijn maagje heerlijk vol en ging hij ontspannen liggen slapen.

LET OP: haal wel altijd het bakje uit zijn bench als hij klaar is met eten, anders blijft hij daarmee spelen.

Mocht je deze techniek willen gebruiken bij je pup, doe dit dan ook écht alleen de eerste 6 maanden, daarna verandert zijn lichaam en kan hij beter niet zo vaak yoghurt eten. Verander dan gewoon het bakje yoghurt in 1 of 2 snoepjes die hij krijgt als je zegt “in je bench” en je doggy loopt braaf zijn bench in.
Works like a charm :).

Postitief
Het tweede deel van de bench training is ontzettend simpel, houd het positief.
Zet dus ook nooit, maar dan ook NOOIT je pup of hond in de bench als straf!!
Dan gaat hij deze plek zeker als iets negatiefs ervaren en zal het de volgende keer erg lastig worden om je hond weer in de bench te krijgen.

Wat dan?
Mocht je pup of hond stout zijn, zonder hem dan even van je af. Zet hem bijvoorbeeld even alleen in de gang. Dit vinden hondjes namelijk het allervervelendste, want zij willen altijd bij de “groep” blijven.
Zorg er dan wel voor dat deze plek veilig is en er niets leuks is om mee te spelen anders verliest het zijn doel. Een paar minuten zijn al voldoende, wil je hondje dus echt niet luisteren, pak hem dan bij zijn halsband zonder iets te zeggen en zet hem op de gang. Mocht hij beginnen te piepen negeer dit dan ook, anders leer je hem dat kabaal maken iets oplevert.
Vervolgens doe je de deur open en negeer je hem nog even volledig, dit betekent: niet aankijken, niet tegen hem praten en niet aanraken. Ja, dat is moeilijk maar wel noodzakelijk.

Good doggy

Is je hondje vervolgens braaf? Dan kun je hem aandacht geven, luistert hij nog steeds niet en herhaalt hij het ongewenste gedrag? Zet hem dan nogmaals in de gang. Dit is even geduld hebben, maar zet even door en je hondje snapt heel snel dat dit gedrag niet gewenst is. Gevolg; dit gedrag zal hij niet meer of veel minder laten zien.
Onze Cooper was en is een dondersteen dus heeft aardig wat keren op de gang gezeten, maar nu snapt hij heel goed wat wel en niet de bedoeling is.

Op deze manier kun je jouw pup of hondje toch manieren aanleren zonder van zijn bench een “straf kooi” te maken

.Speeltjes & snoepjes
Toen Cooper klein was stond zijn bench in de woonkamer, want hij wilde er natuurlijk wel bij zijn. Wat ook erg goed helpt bij bench training is om er voor te zorgen dat er altijd wat speeltjes en een lekker kleedje in de bench liggen. Dan zal je hond de bench steeds vaker opzoeken om een speeltje te pakken en snappen dat dit écht zijn plekje is. Op een gegeven moment ging Cooper ook uit zichzelf wel eens in de bench liggen. Heerlijk rustig en veilig zo’n eigen plekkie!

In het begin kun je ook af en toe een snoepje voor je hond in de bench neerleggen, doe dit dan wel op het moment dat hij het niet ziet.
Zodra hij dan een keer de bench in loopt krijgt hij een leuke verassing door het snoepje. Geloof me, hij zal dan steeds vaker even rondneuzen in de bench en deze als nog positiever ervaren.

 

 

 

Het huis verlaten

Nee, dit gaat niet over echtscheiding maar er komt zeker een moment dat je
even een boodschap wil doen en er niemand is die even op jouw pup of hondje kan letten. Onze lieve puppies houden nogal van dingen slopen in huis. Lekker kauwen op de nieuwe bank of kast is zeker iets wat zij zullen gaan uitproberen. Daarom is het fijn om jouw hondje in zijn bench te laten wanneer je weggaat van huis. Zo kan hij zich niet bezeren en blijft het meubilair en ook andere zaken intact .

Dit kun je het beste in stapjes aanpakken, zodat je pup geen hartverzakking krijgt als je de eerste keer even weggaat.

Zorg er sowieso altijd voor dat je hondje zich in een rustige staat begeeft voor je weggaat, ga dus niet heel druk met hem spelen vlak voor je wilt vertrekken.

Pak een snoepje, dit zal gelijk de aandacht van jouw pup trekken en zeg hem dat hij in zijn bench moet gaan zitten. In de meeste gevallen doen zij dit automatisch bij dit commando, omdat je dit ook elke avond tegen hen zegt als het bedtijd is.
Mocht je hondje nou niet direct begrijpen wat je van hem wilt, leid hem dan met het snoepje voor zijn neus naar zijn bench. Met als resultaat dat hij er alsnog uit zichzelf in stapt. Zodra hij erin zit geef je het snoepje en een aai (of kus 🙂 ) over zijn bolletje.
Vervolgens sta je rustig op en kun je bijvoorbeeld zeggen “tot straks”, dit klinkt gek, maar hierdoor leert je hondje dat als je “tot straks” zegt jij eventjes weg gaat, maar ook weer terug komt, dus er is geen paniek.

Volgende stap

Loop de kamer uit en sluit de deur, wacht hier even ±3 minuutjes en loop vervolgens weer terug om je hondje uit zijn bench te halen.
Grote kans dat jouw pup de eerste keer begint te piepen, reageer hier NIET op!
Oké ik weet het 3 minuten is lang als je jouw allerliefste puppy hoort piepen maar het is voor het goede doel. Dus even volhouden je kan het!
Gewoon even stil in de andere ruimte blijven staan zodat jouw pup denkt dat je echt weg bent.

Zijn de 3 minuten om? Wacht dan even tot hij heel even stopt met piepen en loop dan de kamer in. Zo leert je hondje dat er iets positiefs gebeurt als hij stil is in de bench. Want we willen natuurlijk niet een blaffende hond hebben als we weg zijn, dan worden je buren helemaal gek! Trouwens ook niet zo fijn voor je hond zijn stembanden.

Haal je pup uit de bench, begroet hem even, maar doe dit niet te overdreven. Door hem overdreven enthousiast te begroeten krijgt je pup de bevestiging dat het “heel heftig” was om zonder elkaar te zijn.
Dus gewoon even rustig begroeten en weer verder met de dag.

Herhaal dit een paar dagen en maak de periodes dat je “weg” bent steeds iets langer. Elke keer als hij niet piept of blaft kom je terug de kamer in. Na 2-3 dagen oefenen zal je pup snappen dat het niet eng is om alleen in de bench te zitten en kun jij rustig een boodschap gaan doen.

Onze conclusie
Cooper ging en gaat (als het nodig is) nog steeds altijd met veel plezier in zijn bench. Deze stuiterbal pup was met 11 weken al zindelijk.
Hij voelt zich veilig in zijn bench, het is zijn plek, sloopt niets in huis en gaat gewoon lekker rustig slapen als wij weggaan.

De bench training helpt ontzettend bij de opvoeding van jouw pup of hond, dus wij raden deze zeker aan!

with love,

Ruby & Cooper

 

 

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up