mijn kat verhaart

Help, mijn kat verhaart! Wat kun je wel en wat beter niet doen?

Verhaart jouw kat op dit moment ook zo erg? Zit jouw huis helemaal onder de kattenharen?

Gastblogger Desiree van PerfecteKat vertelt je wat je eraan kunt doen!
Dagelijks word ik als kattentrimster benaderd door katteneigenaren die letterlijk met de handen in het haar zitten. Want de rui is in volle gang. De volle vachten in de winter laten lekker los. Lekker in jouw huis; alles zit onder de haren. Maar moet je nu elke dag gaan kammen? Of misschien de kat kaal scheren?
Lees vooral verder, want ik leg je graag uit wat je nu het beste kan doen!

katten verharen help

Overdaad schaadt
Ik val gelijk met de deur in huis: stop direct met dagelijks kammen! Het is zo verleidelijk om juist tijdens die rui periode flink wat vacht eruit te trekken. Want dat heb je dan toch niet in je huis? Schijn bedriegt. Hoe meer je kamt, hoe meer jouw kat verhaart. Veel mensen denken dat als alle ondervacht eruit trekt (ook wel “ontwollen” genoemd), je dat haar dan niet in huis hebt. Al eerder schreef ik een artikel over waarom je moet stoppen met het ontwollen van jouw kat. In deze blog ga ik dieper in op de vachtcyclus van de kat.
Het komt kort gezegd hier op neer: alles wat je uittrekt, komt ook weer terug. Hoe meer jij gaat kammen, hoe meer de natuurlijke groeicyclus verstoord raakt. De vacht van een kat zit heel erg los, je kunt letterlijk kammen tot een kat kaal is.
Beperk het kammen tot eens per week. Mijn eigen katten (een langhaar en een korthaar) kam ik sinds twee jaar nooit meer. En natuurlijk verharen zij ook, maar meer gedoseerd en veel minder heftig.

kattenhaar wat doe je er aa

Scheren of toch de Furminator aanschaffen?
Je kunt er ook voor kiezen om jouw kat te scheren, wanneer deze verhaart. Want dan heb je inderdaad minder last van haar in huis. Ten eerste is dit absoluut kat-onvriendelijk. Katten vinden een scheerbehandeling veelal onprettig en kunnen hier stress van krijgen. Zij voelen zich veel lekkerder met vacht.
Ten tweede heeft een kat zijn vacht nodig. De vacht beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Vechtpartijtjes, scherpe takjes… maar het zorgt ook dat de kat warm blijf in de winter én koel blijft in de zomer. Je hoeft een kat bijvoorbeeld ook niet te scheren in de zomer, lees hier waarom niet.
Helaas staat heel internet vol met reclame over de “horror kam”, ook wel de Furminator genoemd. Laat je niet verleiden deze kam aan te schaffen. De Furminator is te vergelijken met een scheermes. Het snijdt en trekt alles af wat ‘ie tegenkomt. De Furminator beschadigt daarnaast de haarzakjes. Met als gevolg dat er steeds slechtere kwaliteit vacht voor terugkomt. Dit betekent sneller klitten en meer kans op viltvorming. In deze blog kun je vijf redenen vinden om deze verschrikkelijke kam met een rotgang een enkeltje prullenbak te geven.

Gebruik de juiste kammen
Beperk het kammen dus tot maximaal eens per week en gebruik de juiste materialen. Met een metalen, grof getande kam kun je wekelijks de vacht van je kat doorkammen. Daarna kun je met een klein slickerborsteltje door de vacht gaan. Maak korte haaltjes en “dans” hiermee door de vacht. Tijdens de rui kun je de kat iedere dag even afnemen met een licht vochtige microvezeldoek. Hiermee haal je de losse haren van de kat en heb je deze dus niet in huis.

Is jouw kat gevoelig voor klitten/viltvorming? Gebruik dan de beste kam die er is: Jouw vingers! Controleer tijdens de dagelijkse aaimomenten met de vingers of er probleemgebieden ontstaan. Voel goed tot op de huid, want daar ontstaat vilt vaak als eerste. Vooral de buik, oksels, liezen en achterzijde kunnen snel in de klit schieten wanneer je even niet oplet.

microvezeldoekje tegen kattenhaa

De oplossing wanneer jouw kat verhaart?
Ook ziekte, voeding en stress kunnen invloed hebben op het verhaarproces. Verhaart jouw kat meer dan normaal? Breng dan een bezoekje aan jouw dierenarts. Deze kan onderzoeken of er geen medische oorzaak is. Daarnaast kun je dan gelijk advies inwinnen of de voeding die je nu geeft, toereikend is voor jouw kat en wellicht van invloed is op de vacht.

kattenvacht honden en kattenzoo

De beste oplossing? Stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen! De plakrollers zijn hier in huis niet aan te slepen.
Helaas is er geen gouden oplossing om een kat te laten stoppen met verharen. Het is een natuurlijk proces. De vacht vernieuwt zich het hele leven van de kat.

Wij doen ook niet ons hele leven met dezelfde haren. We zullen dus als catlovers even door de zure appel heen moeten bijten tot de rui voorbij is.
Voordeel is wel dat in de zomer alle haren in rustfase gaan en wij veel minder last hebben van al die losse haren.

 

www.perfectekat.nl

 

 

 

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up