Hoe ga je om met een nieuwe kat?

Gastblogger Ingrid Legué van PUURkattengedrag geeft handige tips over de eerste dagen met je nieuwe kat of kitten.

Een blijde gebeurtenis, je krijgt een nieuwe kat en binnenkort mag deze met je mee naar huis. Het liefst wil je dezelfde avond nog met je kat op schoot TV gaan kijken. Voor een kat werkt dit echter anders en kan een verhuizing veel in de war schoppen. Zo leuk en gezellig hij ook was toen je hem bezocht, zo anders kan hij zijn in jouw huis als je hem niet goed introduceert.

Voorzichtig

Dit komt omdat een kat een omgevingsdier is. Als hij ineens uit zijn vertrouwde omgeving wordt weggehaald en plots ergens in een vreemde omgeving terecht komt, zonder dat hij daar rustig op verkenning kan uitgaan, dan kan dit veel stress opleveren.

Stel je voor; je wordt opgepakt en in een, misschien wel vreemd, mandje gezet. Dan ga je met vreemde mensen in een vreemde auto een eind rijden, ook al spannend. En dan word je zomaar ineens in een grote vreemde woonkamer neergezet. “Wat  ruikt het hier vreemd, waar zijn al je bekende spulletjes en waar moet je naartoe?”  Een situatie als deze kan er dus voor zorgen dat je kat onder de bank verdwijnt en er de eerste weken niet meer onder vandaan komt.
Plekkie
Het is dus belangrijk dat je kat de tijd krijgt om aan zijn nieuwe huis te wennen. Hij moet het rustig in zijn eigen tempo kunnen verkennen. Dit gaat het makkelijkst als je in je huis een aparte kamer kunt inrichten met daarin zijn reismandje, zijn speeltjes en natuurlijk de voer- en drinkbak, kattenbak en krabpaal. Het is belangrijk dat je zijn vertrouwde mandje of dekentje, die je hopelijk meegekregen hebt, hier ook neerlegt. Hier zit namelijk zijn eigen geur aan en daardoor heeft hij meteen een plekje waar hij zich veilig voelt.

Nu kan de kat met rust gelaten worden, zodat hij alle nieuwe ervaringen kan verwerken en de ruimte kan verkennen. Je merkt vanzelf of de kat de kamer uit wil, bij de een duurt dat langer dan bij de ander. Als hij de kamer uit wil, zet je de deur van een andere kamer open, zodat hij die ook kan verkennen. Zo kun je het stapsgewijs opbouwen. Pas als de kat helemaal op zijn gemak is, kun je hem toegang geven tot het hele huis.

Een stapje verder

Het is daarnaast handig om de kat tegelijkertijd te laten wennen aan vaste etenstijden. Als je de kat op een gegeven moment naar buiten wilt laten gaan, dan zal hij zich vanzelf op tijd weer melden voor het eten. Ik raad je aan de kat niet te snel naar buiten te laten gaan, wacht hier enkele weken mee. Hij moet echt aan zijn nieuwe huis en het eetschema gewend zijn.

Happy cat Voerbak Bikken

Geef hem vooraf geen eten, zodat hij naar huis komt als hij trek krijgt. Je kunt de eerste paar keer naar buiten ook je kat aan een tuigje doen. Zo kan je kat veilig wennen aan het buiten zijn. Blijf er uiteraard wel bij, want ze raken snel verstrikt in een losgelaten riempje. En laat je kat dan wel eerst stapsgewijs wennen aan het tuigje. (zie ook ons blog Kattenwandeling)

En vergeet niet je kat te laten chippen door de dierenarts. Mocht de kat verdwalen, dan ben je te achterhalen. En als je kat al gechipt is, vergeet dan niet om je nieuwe adres door te geven aan de organisatie die de chip geregistreerd heeft. Als je op deze manier je nieuwe huisgenootje welkom heet, dan moet het goed gaan en kunnen jullie heerlijk van elkaar gaan genieten.

 Heb je al één of meerdere andere katten in huis, dan zijn er nog een aantal punten om op te letten. Het is bij katten heel belangrijk dat de eerste ontmoeting goed verloopt. In mijn volgende Blog meer hierover!
 Gast blogger Ingrid Legué
 

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up