De 10 New Puppy must haves

Wat heb ik nodig voor mijn nieuwe pup en waarom?

In opvolging van ons blog bericht “Hoe bereid ik mij voor op de komst van mijn pup?” hebben we deze handige checklist van Puppy must haves gemaakt, daarbij leggen we natuurlijk ook uit waarom we nou specifiek deze producten aan jullie voorleggen.

1. Bench 

Veilig 
Voordat Cooper bij ons kwam wonen was ik totaal geen fan van het idee van een bench. Toch hartstikke zielig om een hondje in een hokje te stoppen? Na het lezen van de boeken van “Jan Fennell”, een echte dog listener, kwam ik er echter achter dat een bench voor een pup juist heel fijn is. Uiteraard alleen als je deze op de juiste manier gebruikt. In het wild leven de wolven, waar onze hondjes van afstammen, in roedels en slapen zij in kleine holletjes. Hierdoor weten zij zeker dat er niet van alle kanten gevaar op hen af kan komen.
 De bench kan voor je pup dus een veilig plekje worden, waar hij heerlijk tot rust kan komen zonder zich druk te hoeven maken over eventueel “gevaar”.

Zindelijk 
Daarnaast helpt een bench bij het zindelijk maken van je pup, de uitdrukking “don’t shit wear you eat” zegt eigenlijk alles al. Als jouw pup lekker slaapt in zijn bench, dan zal hij hier echt niet gaan plassen of poepen. Je slaapplekje wil je fijn en schoon houden, dit geldt ook voor de pup. Hierdoor leren zij dus al snel hun plas/poep af en toe op te houden en dit helpt bij het proces van zindelijk maken!

Als je een bench gaat kopen, kies dan een formaat dat niet veel te groot is voor je pup. Hiermee voorkom je dat je pup te veel extra ruimte over heeft die hij dan alsnog kan “bevuilen” met plas/poep.

Plekje 
Plaats de bench vervolgens in een vertrek waar je zelf overdag ook vaak aanwezig bent zoals bijvoorbeeld de huiskamer. Let er wel op dat je de bench niet naast de verwarming of direct naast een deur plaatst. Zowel op de tocht liggen als naast de verwarming zitten is niet goed voor je pup! Ook wil je pup je graag zien dus zoek een plekje waar hij je kan zien zitten of voorbij ziet lopen.

2.Mandjemodel-roed in the inside out mand honden en kattenzooi

Nou wil je pup behalve in zijn bench ook wel eens ergens anders lekker languit liggen. Hij zal in het begin namelijk ontzettend veel slapen, net als een kleine baby. Zorg dan ook voor een lekkere mand in huis. Koop nou niet direct een mand van €100,- aangezien de tandjes van je pup vlijmscherp zijn en het zonde zou zijn als je mooie mand direct stuk wordt gebeten! Begin dus met een mandje van bijvoorbeeld maximaal €50,- om veel verdriet in je portemonnee te voorkomen.

3.Halsband, harnas en looplijn

Het is verstandig om je pup van jongs af aan te laten wennen aan een halsband. In het begin zal hij of zij dit maar een gek ding vinden, misschien liever met de halsband willen spelen en omdoen vindt hij maar niks. Als je hier vroeg mee start dan kun je, wanneer hij later groot is, deze ook zonder problemen om doen voor een wandeling of trainingsmoment. Doe de halsband echter wel af als je hondje in de bench gaat liggen, dit om te voorkomen dat hij ergens aan blijft haken.

Een harnas (tuigje) is erg handig voor het wandelen met je pup. In het begin zal je puppy nog niet zo sterk zijn, maar naarmate hij groter wordt zal hij tijdens jullie wandeling steeds meer gaan trekken aan de lijn. Bij kleine rassen niet zo’n probleem maar als jouw hond iets groter is merk je dit al snel. Wij hebben dit, helaas door ontbreken van de kennis, niet vanaf het begin gedaan en hebben VEEL meer tijd nodig gehad om Cooper te leren om netjes naast te lopen.

Als je van jongs af aan een harnasje gebruikt kun je hem meteen leren waar hij naast je hoort te lopen, door hem naar je toe te leiden met de lijn en het harnas. Het harnas staat misschien wat minder stoer dan een halsband, maar is wel veel vriendelijker voor de nek van je hondje. Bijvoorbeeld als je hem ergens snel weg moet trekken (gevaar/auto/fietser/glas) dan trek je niet aan zijn nek maar aan zijn bovenlichaam, dit kan ook nekletsel voorkomen. Heb je straks een volwassen getrainde hond dan is, afhankelijk van de kracht van je hond, zowel een halsband als een harnas een goede keuze.

Uiteraard heb je ook een looplijn nodig voor de vele uitstapjes die je met je hondje gaat maken. Zorg ook hier weer dat je niet meteen die bijzondere en dure lijn koopt want je pup zal hier echt wel eens “voorzichtig” op gaan knabbelen. Koop ook niet de goedkoopste lijn van een paar euro, want helaas zit hier wel kwaliteitsverschil in. Je moet er toch niet aan denken dat de lijn tijdens het oversteken knapt en je hondje losschiet…. Lijnen zijn er in alle soorten en maten, kies je een lijn in de prijsklasse tussen de €10,- en €25,- dan werken deze net zo goed als de duurdere lijnen.

4.Poepzakjes

Jup, het is zo ver je zult eraan moeten geloven. Je hondje gaat zijn behoefte doen, uiteraard midden op straat en dit zal je toch echt moeten opruimen. Maak daarom gebruik van handige poepzakjes en zorg dat je er bij elke wandeling minimaal 2 meeneemt. Waarom 2 zakjes voor 1 wandeling? Af en toe zal je hondje onder het poepen even afgeleid zijn en vergeten dat hij nog niet helemaal klaar was. Vervolgens ruim jij het op en loop je een stukje door en voor je het weet is je pup aan de tweede ronde begonnen. Toch wel fijn om dat extra zakje dan bij je te hebben!

5.Schoonmaakazijn

Ongelukjes gebeuren nou eenmaal, je hondje is aan het leren om netjes buiten te plassen en poepen, maar helaas zal hij in de eerste weken ook binnen wel eens een ongelukje hebben. Bij het schoonmaken van deze ongelukjes kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken (gewoon te koop bij elke supermarkt), dit maakt de plek goed schoon en zorgt er daarnaast voor dat dit plekje niet blijft ruiken naar het plasje wat er kort daarvoor heeft gelegen. Honden zijn gewoontedieren, als zij namelijk ergens lopen en ruiken dat zij daar al eerder hebben geplast zullen zij dit snel nog eens doen. Puppy-pads honden en kattenzooiDe schoonmaakazijn maskeert deze geur waardoor de kans kleiner is dat je pup weer op hetzelfde plekje zijn behoefte zal gaan doen. Daarnaast is schoonmaakazijn niet chemisch en daardoor niet schadelijk voor de gezondheid van je hondje, mocht hij een keer een likje geven over de vloer.  

6.Puppy pads 

Woon je in een appartement dan is het een hele klus om op tijd naar beneden te rennen wanneer je pup begint te plassen of laat zien dat hij moet plassen. De puppy pads kunnen je helpen door de pad in eerste instantie dé plasplek te maken. Vervolgens verschuif je de komende dagen langzaam maar zeker de pad naar de deur, dan naar de gang en zo sta je op een gegeven moment samen trots buiten en zal je pup wennen aan plassen waar het hoort.


7.Voer- en waterbak

Lekker eten en drinken dat is een feestje voor je pup, koop er niet 1 niet 2 maar meteen 3. En nee dat is niet voor een drie-gangen diner maar je kunt dan 1 van de bakjes gebruiken als waterbak en de andere 2 gebruiken voor de meerdere maaltijden van je pup. Waarom dan niet gewoon 1 bakje voor het voer? In het begin van zijn leven krijgt je pup 3 keer per dag eten, als je dus geen zin hebt om 3 keer per dag af te wassen kan het best fijn zijn om een extra bakje beschikbaar te hebben. Geloof me het klinkt heel suf, maar elke extra onderneming in de eerste weken met je pup is je op dat moment te veel. Je zult al je tijd en aandacht nodig hebben voor je nieuwe puppy.

8.Voer, snacks, training snoepjes & Yoghurt

Voer 
Een hond heeft passende voeding nodig, een goede fokker zal je voor de komst van je pup al precies informeren over het voer wat je puppy krijgt en wat verstandig is om te voeren.  Het is allemaal even wennen maar zorg ook dat je genoeg voer in huis hebt voor de eerste week/weken, zodat je niet zonder eten komt te zitten en je hondje hongerig moet gaan slapen.

Snack 
Een snack tussen de maaltijden door kan heel welkom zijn voor je pup, hij heeft in het begin namelijk een ontzettende drang om overal op te bijten. Sowieso hebben hondjes kauwbehoefte maar bij een pup komen zijn tandjes ook door, hier kan hij last van hebben en een beetje onrustig worden. Geef hem een lekkere snack waar hij lekker op kan kauwen zoals een dental stick of een botje dit is goed voor zijn tanden, geeft hem een frisse adem en houdt je pup daarnaast ook even lekker bezig!

Training snoepje 
Als je wilt dat je pup en uiteindelijk je volwassen hond zich netjes gedraagt dan is daar training voor nodig. Denk hierbij aan: het zitten/liggen/blijven/komen van je hond, maar ook het zindelijk maken hoort hierbij. Een handig middel hierbij zijn trainingssnoepjes. Je kunt hiermee namelijk duidelijk maken aan je hondje wat jij prettig of gewenst gedrag vindt door hem direct na het uitvoeren van gewenst gedrag een trainingssnoepje te geven. Bijvoorbeeld elke keer als je hondje netjes buiten plast, geef je hem na het plassen meteen een snoepje zodat hij weet dat dit is wat je wilt.

”Goed gedaaaaan!!”  De trainingssnoepjes zijn hierbij handig omdat deze niet veel calorieën bevatten en je hondje dus niet dik zal worden van deze vele beloningen. Tip van de dag: je kunt er nooit genoeg van in huis hebben!

Yoghurt 
Het klinkt misschien een beetje gek, maar onze fokker gaf ons de tip om boerenyoghurt en Roosvicee (of iets dergelijks) te kopen en hier iedere avond vlak voor het slapen een beetje van aan de pup te geven. Cooper vond het kleine bakje yoghurt ’s avonds altijd heerlijk. Pups slapen sowieso het lekkerste met een vol maagje, maar Cooper vond het slaapritueel door de yoghurt ook super leuk! Op een gegeven moment rende hij zijn bench al in als ik de yoghurt uit de koelkast pakte. Hij bleef dan braaf in de bench zitten tot ik het bakje naar hem toe kwam brengen. Hij begreep heel goed dat het bedtijd was en ging na het eten van de yoghurt lekker slapen. Dit kun je doen tot je pup 6 maanden oud is, daarna zullen zijn darmpjes anders gaan werken en kun je beter geen yoghurt meer geven.

9.Knuffeltjes, balletjes, Kong & flostouw

Na het “verlies” van zijn broertjes en zusjes zal je pup het erg fijn vinden om lekker te kunnen knuffelen met een surrogaat broertje of zusje. Je doet er dus verstandig aan om alvast wat knuffeltjes te kopen en (wanneer mogelijk) 1 van de knuffeltjes voorafgaand nog even bij het nestje langs te brengen. De fokker kan de knuffel dan bij de moeder leggen waardoor deze lekker naar mama hond zal ruiken en je pup wat minder eenzaam is.

Uiteraard zal je pup ook veel willen spelen, daarom is het slim om genoeg balletjes in huis te hebben waar hij achter aan kan rennen. Daarna nog niet uitgespeeld? Dan kun je altijd gebruik maken van een flostouw of een Kong met iets lekkers erin verstopt, dit houdt je pup lekker bezig en hierbij gebruikt hij ook zijn koppie om het lekkers eruit te wurmen. Hij zal hierdoor snel moe worden en vervolgens weer heerlijk gaan slapen.

10.Tijd en liefde

Last but not least, de ultieme puppy must have is tijd en liefde! Zorg dat je genoeg tijd vrij hebt om je puppy alles te geven wat hij of zij nodig heeft. Geef je puppy veel liefde en ik verzeker je, je krijgt onvoorwaardelijke liefde van hem terug. Vraag om hulp aan je familie waar nodig, zodat je zelf af en toe ook even bij kunt komen en vervolgens weer lekker kunt genieten van je nieuwe aanwinst!  Al met al zijn er dus een aantal producten die zowel jou als jouw pup kunnen helpen om te wennen aan de nieuwe thuissituatie. Maak hier dan ook lekker gebruik van om te zorgen dat jullie beiden zo ontspannen mogelijk aan je nieuwe leventje samen kunnen beginnen.

With love,

Ruby & Cooper

Wellicht ook interessant:

1.Hoe weet je of je klaar bent voor het kiezen en aanschaffen van een hond?
2. Hoe bereid ik mij voor op de komst van mijn pup?

Handige links:

1.Jan Fennell boeken (ook beschikbaar in het Nederlands)

Share this Post!

About the Author : Honden en kattenzooi

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up