In dit blog vertelt gastblogger Willemijn van der Zwaard van Stichting Dier & Recht meer over het kopen van een hond.

Voor het aanschaffen van een mand of voerbak hoef je, zeker in de corona-pandemie, niet lang na te denken: online is het nieuwe offline. Je vergelijkt websites en prijzen, waarna je op de knop klikt en je nieuwe hondenkussen of unieke voerbak hebt besteld. Simpel, maar waar koop je nu toch goed en doordacht een lieve en gezonde hond?

Waar koop je een hond?

De vraag naar huisdieren is tijdens deze pandemie flink toegenomen. De één zoekt een maatje of troostpuppy nadat een geliefde is overleden, de ander vindt gezelschap tijdens de eenzame lockdown. De ander heeft weer een reden nodig om meer naar buiten te gaan en schaft een actieve hond aan, om van zijn of haar corona-kilo’s af te komen. 

Allemaal prima redenen om een hond in huis te nemen, waar de vraag resteert of ook na deze coronacrisis de zorg voor het beestje nog even hoog is, want uiteindelijk gaan de kantoren weer open, en daar zijn niet altijd honden welkom. Dus wel handig om hier nog even bij stil te staan. Afijn, eerst naar de start: de aanschaf. 

Zorgvuldig een hondje kopen…

In Nederland beschermen de Wet Dieren en het Besluit Houders van Dieren de gezondheid van gefokte dieren, om problemen als schadelijke uiterlijke raskenmerken of hoge mate van inteelt te voorkomen. Wanneer er onzorgvuldig wordt gefokt, kunnen deze problemen resulteren in zieke hondjes, met eigenaren die jarenlang vastzitten aan torenhoge dierenartskosten om deze hondjes een draaglijk leven te geven, als het hondje al lang mag leven. Omdat de vraag naar honden aanzienlijk is toegenomen tijdens deze pandemie is ook de prijs van een pup gestegen. Daar zijn veel hobbyfokkers op ingesprongen, die onder meer actief zijn op platformen als ‘Puppyplaats’ en ‘Marktplaats’. 

Extreem veel vraag naar puppy's

De vraag naar puppy’s is zo groot dat bedragen van 1.500 eerder regel dan uitzondering zijn. De online ‘handel’ in levende dieren brengt veel problemen met zich mee; je weet niet waar de dieren vandaan zijn gekomen. Een onschuldige liefhebber met een nestje wordt onder dezelfde advertentie-regels op Marktplaats geplaatst als een malafide hondenhandelaar uit Oost-Europa. Hierdoor blijven vragen als ‘Zijn de pups ingeënt, en indien ze uit het buitenland zijn gehaald, is dat dan op de juiste leeftijd (pas na 15 weken) gedaan? Hoe is het gesteld met het welzijn van de moederhond?’ onbeantwoord.

In het regelement van Marktplaats staat dat er geen dieren mogen worden aangeboden die niet aan de dierenwelzijnswetten voldoen, maar wanneer Stichting Dier&Recht hier onderzoek naar deed bleek dit allesbehalve waar te zijn. Er is geen toezicht op de online verkoop van honden en de puppy-ogen wegen op tegen een gezond hondenleven van zowel moeder als pup. Dit is verschrikkelijk en moet stoppen! Wij als consumenten kunnen hieraan bijdragen door niet een hond te kopen zonder de moederhond erbij gezien te hebben, door een hond te adopteren uit Nederlandse asielen of advies te vragen aan hondenliefhebbers.
Allesbehalve zomaar online een hond kopen dus!

Let als koper dus goed op de signalen : is de moeder aanwezig, mag je kijken bij het nestje voor de verkoop. Natuurlijk is niet iedere fokker slecht, maar dierenwelzijn staat altijd bovenaan!

Zo kan het dus ook!

blije hond blij baasje

Platformen als bijvoorbeeld Instagram zijn in de dierenwereld enorm aan het groeien. Met mijn hond Mex, een teefje van bijna twee jaar (@MexFlexLife) probeer ik dan ook te laten zien hoe het anders kan. Mex is een vierdubbele kruising van een Australische herder, Friese stabij, Border collie en Labrador en komt van liefhebbers uit huis. 

De moederhond kreeg een nestje met de buurhond, allebei waren kruisingen en zij kregen zeven gezonde pups. Wij maken regelmatig nog wandelingen met de nestgenoten en blijven via een appgroep betrokken in elkaars hondenlevens.

Bedenk goed bij het overwegen en aanschaffen van een hond, kat, maar uiteraard ook ieder ander dier dat je in huis neemt: een mand met wat mankementen kan je vervangen, maar voor je dier zal het een levenslange aankoop zijn.
Willemijn van der Zwaard